NCPeH - Toestemming patiënt

Theo komt uit Nederland en is op vakantie met zijn partner in Valencia in Spanje. Ze hebben net een flinke stadswandeling gemaakt als Theo het benauwd krijgt. Hij begint te zweten en voelt zich misselijk worden. Zijn partner weet niet of het door de inspanning en de warmte komt of door iets anders. Hij besluit Theo naar de eerste hulp te brengen.

Theo wordt aangesloten op een hartmonitor. Hij wil de arts graag vertellen dat hij net is gestart met medicatie tegen hoge bloeddruk, maar hij is de naam ervan vergeten en heeft het medicatiedoosje in het hotel laten liggen. Hij is ook allergisch voor bepaalde medicijnen, maar hij kan door de stress niet op de naam komen. De arts vraagt of Theo het goed vindt dat zij zijn patiëntsamenvatting opvraagt in Nederland.


Ze laat Theo de Patient Information Notice PIN lezen. Daarin staat informatie over wat er gebeurt met zijn persoonlijke gegevens en wat daarbij zijn rechten zijn. Voor vertrek had Theo in Nederland zijn toestemming voor het opvragen van de patiëntsamenvatting al geregistreerd. Theo is akkoord en de arts haalt zijn patiëntsamenvatting op bij zijn huisarts in Nederland via het NCPeH-NL.

Daarvoor moet de arts inloggen op het NCPeH volgens standaarden die vastgelegd zijn in Europese en nationale wet en regelgeving. Ook vindt er een identiteitscontrole plaats met behulp van Theo zijn legitimatiebewijs. Het NCPeH NL geeft na de toestemming te hebben gecontroleerd de patiëntsamenvatting door aan het Spaanse NCPeH. De patiënt samenvatting is dan in zowel het Nederlands als het Spaans beschikbaar

Voor de arts die Theo behandelt. Theo kan meekijken naar de patiëntsamenvatting en ziet onder andere de werkzame stof van de medicatie en de dosering staan. Dat geeft hem een gerust gevoel. De dokter kan met deze informatie de achtergrond en status van Theo beter begrijpen en de geschikte behandeling bepalen. De volgende dag voelt Theo zich veel beter en geniet nog lekker van een dagje op het water.